Jeruk Buah Bambangan
Area selangor PJ confirm tiada jual sebab sya stay sana and puaslah mencari..Pasar Belakong area Cheras ada yang bagitau ada orang sabah jual.Actually sya pun x tau camna nak buat,tapi sya tau rasa dia coz sya suka makan haha..Rasa Asam Pedas gitu,pastikan dah cukup masak sebelum makan kalau xnak mulut jadi kembung terbakar.Buah ni dijeruk sekali dengan kulit so kena hati2 bila makan.
Jeruk Ikan Sepat
Ini di sabah kena panggil Bosou ikan.Bau memang dahsyat,200m still boleh hidu lagi.Jiran bilik sebelah tutup pintu bila sya buka je tutup,bayangkan.Tapi rasa memang kaw2,boleh makan camni je ataupun goreng.Buat sup x boleh hehe..Biasanya ikan ni kena campur umbut pisang cam gambar atas tu,campur lada sikit and tunggu 3-4 ari baru buka tutup.Ni kalau orang semenanjung makan kalau x demam seminggu confirm muntah.
Ikan Mentah Asam
Ini dipanggil Hinava.Ikan mentah yang dipotong kecik2,letak asam limau,lada,bawang merah and garam aji.Tutup dalam 10minit pastu taadaaa siap untuk dimakan.Sya x pasti nama makanan ni di semenanjung sebab x pernah jumpa.X semua ikan boleh buat hinava,hanya ikan2 terpilih yang sya x tau hehe.Biasanya ikan yu(gambar)ikan titir atau ikan selar(basung)..Kalau buat dengan ikan lain confirm x jadi terutama sekali IKAN AIR TAWAR memang diharamkan dari dijadikan hinava.
Biarpun dipanggil makanan sabah,tapi dunia sekarang dah x semua generasi baru sabah makan makanan kat atas.Kebanyakan lebih memilih kfc,burger dan lelain.But bagi sya its our choice,the best always come from what we choose.
1 ulasan:
mantap..hehe.smua sa pernah makan
Catat Ulasan